9 Inpuscaturi
Pe 24 mai, 2000, 50 cent a fost atacat de un ucigaş, presupus a fi Darrzl "Hommo" Baum, în faţa casei bunicii lui, fosta locuinţă a sa in South Jamaica, Queens. A intrat în maşina unui prieten, dar a fost chemat să intre în casă pentru a lua nişte bijuterii. Fiul său se afla in casă, în timp ce bunica lui era în grădina din faţă.În partea din spate a maşinii, a mai parcat o maşină. Un asasin s-a apropiat de partea stângă a maşinii, cu un pistol de 9mm, şi a tras 9 focuri de armă de la o distanţă mica.A fost împuşcat de nouă ori : în palmă,în braţ, şold, piept, ambele picioare şi partea stângă a obrazului.Rezultatul rănii de pe faţă a fost pierderea unei măsele de minte, şi o mică degenerare a vocii.Prietenul său a suferit o rană de pe urma unei împuşcături.Au fost duşi la spital unde 50 cent a stat treisprezece zile.Presupusul atacator, Darryl Baum, a fost omorât trei săptămâni mai târziu. Darryl Baum a fost atât prieten apropiat a lui Mike Tyson cât şi bodyguard. Mike Tyson a oferit 50.000 de $ pe capul a doi membri a unei bande violente, suspectată că ar fi implicată în crima lui Darryl Baum. Afirmaţia a fost facută de către Dwayne Meyers, un alt membru al "Cash Money Brothers", o bandă de stradă din Brooklyn, care a fost acuzată de trafic de droguri, răpiri şi crime.Meyers, împreună cu alţi membri ai CMB, au fost acuzaţi în 2005, pentru trafic de droguri şi crimă, a depus mărturie la procesul lui Abubar Raheem.Raheem a fost acuzat că a condus o maşină de fugă după două reglări de conturi, soldate cu victime. 50 cent îşi aduce aminte:" Totul se-ntâmplă atât de repede încât nu ai timp să tragi înapoi...Mi-a fost teamă tot timpul...Mă uitam în oglinda retrovizoare şi-mi spuneam: "La naiba, cineva m-a împuşcat în faţă!Ustură,ustură,ustură." În memoriul său "From Pieces to weight:Once upon a Time in Southside Queens, a scris, "După ce am fost împuşcat de nouă ori de la o distanţă mică şi nu am murit, am început să cred că trebuie să am un scop în viaţă...Cât rău ar fi putut să facă acel glonţ în acea direcţie?Un centimetru în stânga sau dreapta şi m-aş fi dus." A folosit un scaun cu rotile în primele şase luni şi a recuperat în totalitate în cinci luni.Când a plecat din spital, a stat în Poconos cu prietena lui de atunci şi fiul lor.Regimul său de recuperare l-a ajutat să-şi clădească fizicul său muscular. În perioada cât a stat în spital a semnat un contract cu Columbia Records. Totuşi, înţelegerea s-a anulat, şi a fost pus pe lista neagră în industria muzicală după ce s-a aflat că a fost împuşcat. Nereuşind să găsească un studio cu care să lucreze în S.U.A, a călătorit în Canada. Împreună cu partenerul său de afaceri Sha Money XL, a înregistrat peste treisprezece piese pentru casete, cu scopul de a-şi face o reputaţie.Popularitatea lui 50 cent a început să crească în 2002, când a lansat materiale independent pe casete "Guess who's back". Începând să atragă interes, şi acum sprijinit de G-unit, 50 cent a continuat să înregistreze piese.Au lansat casete, "50 cent is the future", fiind un cover dupa materialul lui Jay-Z şi Saadiq.
Inceputul Carierei
50 cent a început să cânte rap în subsolul unui prieten unde a folosit platanele pentru a înregistra instrumentalele. În 1996, un prieten de-al său i-a facut cunoştinţă cu Jam Master Jay de la Run-Dmc, care de abia îşi organiza labelul său Jam Master Jay Records. Jay l-a învăţat cum să numere măsurile, să scrie refrenele, structura căntecelor, şi cum să producă un album. Prima apariţie oficială a lui 50 cent a fost într-o melodie pe nume "React" a formaţiei Onyx, melodie care a fost inclusă pe albumul lor "Shut 'em down" din 1998.I-a dat credit lui Master Jay pentru influenţa care a avut-o asupra abilităţii sale de-a compune piese de succes. Jay a produs primul album al lui 50 cent, care nu a fost niciodată lansat. În 1999, după ce a plecat de la Jam Master Jay, a fost remarcat de producătorii Trackmasters (înregistraţi cu vânzări acreditate cu discul de platină), ulterior semnând un contract cu o casa de discuri de renume - Columbia Records. L-au trimis într-un studio in New York, unde a înregistrat 36 de melodii în 2 săptămâni. Optsprezece din ele au fost incluse pe albumul său neoficial lansat, "Power of the Dollar" în anul 2000. Popularitatea lui 50 cent a început după lansarea single-ului de succes şi-n acelaşi timp controversat, "How to Rob", care l-a compus în jumătate de oră în drum spre studio. Piesa explică, într-un mod comic, cum ar jefui el artişti famoişi. A explicat ideea care se află la baza piesei : "Sunt mulţi artişti la acest abel, trebuie să te separi de ceilalţi într-un fel sau altul pentru a deveni relevant". Rapperii Jay-Z, Big Pun, Dmx, şi Wu-Tang Clan au replicat, iar Nas, care a primit piesa pozitiv, l-a invitat pe 50 cent într-un turneu care promova albumul său "Nostradamus". Single-ul care urma să fie lansat era "Thug Love",în colaborare cu Destiny's Child, însă cu două zile înainte de a fi filmat videoclipul, 50 cent a fost împuşcat şi internat în spital datorită rănilor suferite