ADDicT Fondator
Mesaje : 144 Data de inscriere : 14/06/2010 Varsta : 26 Localizare : Focsani,Romania
| Subiect: Ghid de supravietuire in Linux, comenzi, documentatii pentru incepatori Sam Feb 05, 2011 9:34 pm | |
| De ce? 1. Tot mai multa lume foloseste Linux. Ca desktop, ca router acasa, nu conteaza. 2. Informatiile despre el sunt dispersate foarte mult, si volumul e imens. 3. Aceleasi intrebari sunt puse de o mie si una de ori.
Mentionez ca nu sunt avansat in utilizarea Linuxului, dar o sa prezint o parte din ce stiu, si ce am folosit.
Va rog ca posturile sa fie de forma:
comanda [optiuni] - descriere - ce e intre paranteze drepte e optional
Nu vreau comenzi la modul general, urmate de man comanda, exemplele sunt baza. Invers, vreau comenzi comune, nu unele specifice unei anumite distributii.
Ideea e ca cineva care citeste sa reuseasca sa-si puna pe picioare (relativ) sistemul pana mai invata.
Eu zic ca lista ar trebui sa inceapa asa:
apropos nume_cautat - cauta in documentatie tot ce are legatura cu numele cautat si returneaza numele comenzilor care au legatura oarecum
man nume_comanda - manualul programului; nu e mereu complet, uneori e greoi de citit, dar e util
comanda -h sau comanda --help - in general va descria lista de optiuni
cd cale_fisier - schimba directorul
mv/cp [-i] sursa_fisier destinatie_fisier - muta/copiaza fisierul; in mod normal daca la destinatie e un fisier cu acelasi nume il suprascrie, si puteti pierde date; de aceea e bine sa folositi -i ca sa va intrebe ce sa faca in caz ca gaseste
rm [-ri] nume_fisier - sterge fisierul; daca e director trebuie sa dati -r (recursiv), ca sa fie sters; are are aceeasi semnificatie
mkdir nume_director - creare director
ls [-alh] - afiseaza continutul directorului curent; -l afiseaza ca lista, -h afiseaza marimile in kilo, megabyti, pentru a fi usor de citit, -a arata fisierele invizibile
pwd - afiseaza directorul curent
Ajunge pentru azi. Oricine vrea poate contribui, si il rog sa pastreze forma mai sus mentionata. Daca are ceva de contestat il rog sa dea pm, sau sa faca alt topic, si voi edita ce am scris, in caz de greseli.
NU vreau sa vad posturi gen "gg" "bv" "frumos", aceste posturi vor fi sanctionate cu warn up 10% | |
|